donotshowinsearch

Valken voor iedereen

Valken op de kathedraal

Op het einde van de jaren ’90 ontdekten Brusselse ornithologen een koppeltje slechtvalken dat overwinterde op de torens van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in het centrum van Brussel. In 2001 plaatsten de ornithologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in samenwerking met het Interventiefonds voor Roofvogels een broedkooi op het gebouw om de dieren aan te moedigen een nest te bouwen. Deze broedkooi werd nooit gebruikt, maar in de lente van 2004 vestigde een valkenkoppeltje zich op een balkon op de top van de noordertoren van de kathedraal. Begin maart legde het vrouwtje drie eieren. Volgens de ornithologen was dit de eerste keer dat deze prachtige vogel in Brussel nestelde.

Naar aanleiding van de acrobatentoeren die de drie jongen op de waterspuwers van de kathedraal eind mei 2004 uitvoerden, werd het project “Valken voor iedereen” ontwikkeld door het KBIN in samenwerking met de Commissie voor Ornithologie van Watermaal-Bosvoorde. 


Voor wie en hoe?

Het principe van het project is simpel: klein en groot, pendelaars en stedelingen, gepassioneerde amateurs en dagjesmensen in staat stellen om in detail de nestvorming van een koppeltje slechtvalken te observeren. Elke lente, in april en mei, wordt het publiek uitgenodigd om de geheimen van de valken te komen ontdekken dankzij twee kleine camera’s die op enkele centimeters afstand van de eieren in het nest geplaatst zijn. De beelden worden verstuurd naar schermen die achter de ramen van een observatiepost opgesteld zijn. Deze observatiepost werd voor de gelegenheid geïnstalleerd op het voorplein aan de voet van de kathedraal. Je kan er dag en nacht de beelden van het nest bekijken. Bovendien zijn er van dinsdag tot zondag tussen 12.00u en 18.00u twee ornithologen aanwezig die antwoorden op alle vragen van het publiek.


Volgende pagina >>