Komt dat zien!

De Slechtvalken via streaming observeren is goed, maar ze « in het echt » komen observeren is nog beter!

Het is volgens dit principe dat het programma « Valken voor iedereen « in 2005 werd gestart. Het publiek wordt uitgenodigd om dit ongelooflijke spektakel te komen waarnemen: het nestproces van een koppel slechtvalken in het hart van Brussel, op de top van een magnifieke kathedraal die 800 jaar geleden gebouwd werd… De perfecte combinatie van natuurlijk en cultureel erfgoed! Vandaag is het voor velen nog steeds een must om de slechtvalken in Brussel te komen observeren!

Een schreeuw doorklieft de lucht, het mannetje komt aanvliegen met een prooi in zijn klauwen. Hij posteert zich op een van de waterspuwers, een drakenhoofd. Hij zit enkele meters boven het nest, en begint de gevangen Kwartel te pluimen. De pluimen vliegen in het rond. Het vrouwtje komt buiten via het balkon dat uitgeeft op het nest. Ze laat zich vallen in de leegte, maar wint snel terug hoogte. Het mannetje verdwijnt tussen de spijlen van het balkon, hij gaat de valkjes gezelschap houden. Het vrouwtje begeeft zich naar de Grote Markt, 500m verder, cirkelt enkele minuten in het rond, en landt op de schouder van… Sint-Michiel, patroonheilige van Brussel, en drakendoder. Het beeld troont op 100m hoogte, helemaal op de top van de toren van het stadhuis op de Grote Markt. Wat een verhaal!

Op de Rue de Bois Sauvage werd een observatiepost geïnstalleerd, zodat u dit spektakel kunt observeren. U vindt hem aan de linkerkant van de kathedraal, wanneer u voor het gebouw staat. Hij is alle dagen geopend van 12u00 tot 18u00, behalve op maandag, en dit tot het uitvliegen van de valkjes. U wordt er ontvangen door twee natuurkenners, zij vertellen u ook de laatste nieuwtjes over de valken. U kunt er ontdekken hoe het camerasysteem functioneert en een collectie veren bewonderen die gevonden werden aan de voet van de kathedraal. Deze opvallende verzameling leert ons meer over de voedingsgewoonten van het koppel Slechtvalken. In vergelijking met andere sites nestelen de Slechtvalken niet erg hoog op de kathedraal, en zijn dus goed zichtbaar. Met behulp van een sterke telescoop kan u elk detail van hun verenkleed bestuderen.

We nodigen u bovendien uit om de families van Sint-Pieters-Woluwe en Ukkel te komen observeren. Vier observatie sessies op iedere site zijn voorzien:

Sint-Pieters-Woluwe: woensdag 19 april van 16u30 tot 18u00, woensdag 3 mei van 16u30 tot 18u00, woensdag 17 mei van 16u30 tot 18u00 en woensdag 24 mei van 16u30 tot 18u00. Om er te geraken moet u zich begeven naar het plein net voor het gemeentehuis, Charles Thielemans Laan. Hopelijk mogen we je er verwelkomen!

Ukkel: de tijdelijke observatiepost bevindt zich op de Sint Job Plein, net voor de kerk, en is geopend op zondag 16 april van 16u30 tot 18u00, woensdag 26 april van 16u30 tot 18u00, woensdag 10 mei van 16u30 tot 18u00, en zondag 21 mei van 16u30 tot 18u00.

Ook te Sint-Pieters-Woluwe en Ukkel is het mogelijk om de Slechtvalken via telescoop te observeren, hen te fotograferen en samen het wonderbaarlijke gedrag van deze vogels te bestuderen…

Tot binnenkort !

Top