Braakballen

Slechtvalken jagen op andere vogels, dat weten we.

Ze doden hun prooien meestal door met hun klauwen de luchtpijp dicht te duwen. Meedogenloos! Met hun bek pluimen ze daarna eerst de prooi en knippen of scheuren ze het kadaver in stukjes. Maar ondanks die fijne slagerstechnieken krijgen de valken geregeld pluimen en stukjes bot binnen. Die worden niet door de maag verteerd, en moeten er dus op een of andere manier weer uit. Daarom braken de valken. En dat doen ze niet eender hoe, anders zouden ze hun slokdarm kunnen beschadigen! In de maag vormt zich een cilinder van 2 à 4 cm lang en met een diameter van 1,5 cm. Eigenlijk de opeenstapeling van beenderfragmenten gewikkeld in pluimpjes. De diameter is perfect die van de slokdarm, waardoor de ‘evacuatie’ zonder pijn kan verlopen. De valk geeft dan – met regelmatige intervallen – ‘braakballen’ over.     

Nachtroofvogels zoals uilen doen dat ook. Maar zij slikken hun prooi meestal in één keer in. Glurp! Pluimen, huid, bot, schedel, alles gaat naar binnen. De braakballen vormen zich op dezelfde manier als bij slechtvalken, maar bevatten meer botjes. Vaak treffen we een volledige rattenschedel in de braakballen aan! Braakballen van uilen bestuderen is DE techniek om hun voedingspatroon te kennen.

Ook katten braken botten uit of andere stukken die ze niet hebben kunnen verteren door ze in gras te wikkelen die ze hebben gegeten. Ja, een kat graast!

En om beeld bij het woord te voegen: de video toont een van de valkjes van Ukkel die braakt. Hij opent verschillende keren de bek, slaat zijn nek naar achter, spant de spieren rond de slokdarm op en hop: de braakbal komt eruit. Die zal snel drogen en verdwijnen in de laag afval die de bodem van het nest bedekt. En we voegen ook nog twee foto’s toe van een van de valkjes van de kathedraal die een duivenpoot inslikt! En nog vier foto’s uit Ukkel: het volwassen wijfje op een metalen versiering op de Sint-Jobkerk, die een braakbal uitspuwt. Zien we de braakbal één meter onder de valk? Als je goed kijkt zie je er oranje vlekken in: een plastic ring van een duif!

Top