Berispingen en donder

Langzaam maar zeker komen de zeven jonge valkjes (drie op de kathedraal en vier in Ukkel) op het einde van hun groei. Ze kwamen allemaal uit het ei in de week van 10 april, dus hun zesde en laatste week in het nest gaat weldra in.

Langzaam maar zeker komen de zeven jonge valkjes (drie op de kathedraal en vier in Ukkel) op het einde van hun groei. Ze kwamen allemaal uit het ei in de week van 10 april, dus hun zesde en laatste week in het nest gaat weldra in.

40 dagen om te groeien: dat is zowel weinig als heel veel. In deze tijdspannen zijn de kuikens getransformeerd van pluizige 30 g lichte bolletjes naar echte valken met een bijna volledig verenkleed, klaar voor de grote vlucht.

De camera’s staan toe om hun gedrag te observeren. Als we kijken naar de beelden van de laatste weken (alles wordt opgenomen) springen er twee scènes uit.

De eerste lijkt op een beeld van vorig jaar. Op 24 april, de jongen op de kathedraal zijn dan 15 dagen oud. Vanwege hun grootte is het voor de moeder moeilijk geworden om ze allemaal onder haar vleugels te houden. Het is niet uitzonderlijk koud, maar haar instinct draagt haar op het te doen. Ze draait en draait, strekt haar vleugels, probeert haar jongen bijeen te krijgen. Maar een van hen wil niet luisteren. De moeder heeft een oplossing om het lastige kuiken te doen luisteren. Ze grijpt hem bij het nekvel met haar bek, een scherp instrument dat door bot kan snijden maar dus ook zeer precieze handelingen kan uitvoeren. De kleine valk heeft de boodschap begrepen en gaat terug naar zijn moeder. Verbazingwekkend!

De tweede clip is van vorige week. Het weer is bijzonder mild geweest deze lente. Het is droog geweest en de valkjes hebben nauwelijks regen gezien, laat staan donder. Maar op 11 mei breekt de hemel open en weerklinkt er donder. Dit is de eerste keer voor de drie valkjes op de kathedraal. Hun verschillende reacties zijn het hoogtepunt van deze gebeurtenis. Het jonge wijfje blijft op het platform, met gekromde rug. Ze kijkt naar boven en ziet er erg bezorgd uit. Haar twee broertjes zitten op het lager gelegen deel. Ze zitten zij aan zij wanneer de eerste donderslag weerklinkt. Op dat moment schrikt G/1 enorm: hij rent naar het platform om te schuilen. G/2 daarentegen, reageert op exact de tegenovergestelde manier. Hij trotseert de storm! Als een volwassen valk die gevaar voelt, opent hij zijn vleugels en krijst hij opnieuw en opnieuw!

Mis de bijgevoegde video’s met deze bijzondere scènes niet!

Top