Brussel: de stad van de Slechtvalk

April 2018: tijd voor een nieuwe lente vol observaties en ontdekkingen!

Slechtvalken waren totaal verdwenen uit België en zelfs grotendeels uit Europa. De oorzaken: stroperij, jacht, habitatverstoring, maar vooral het gebruik van pesticiden zoals DDT. Maar de mens schoot in actie en stelde maatregelen in tegen die bedreigingen, en dat heeft gewerkt! De Slechtvalken zijn teruggekomen!

In 2004 installeerde een koppel Slechtvalken zich voor de eerste keer op de top van de Sint-Michiels- en Sint-Goedele-kathedraal, in het hart van Brussel. Sindsdien hebben zich 12 koppels geïnstalleerd in verschillende uithoeken van een stad met een miljoen inwoners.

Sinds hun komst hebben deze magnifieke en ongelooflijke vogels – het zijn de snelste dieren ter wereld, ze halen 400 km/u in duikvlucht, en 100 km/u in horizontale vlucht – elke lente succesvol genesteld op dit eeuwenoude gebouw. Ondertussen zijn er in totaal 45 valkjes uitgevlogen vanop de kathedraal.

U kan het nestelen van drie Brusselse Slechtvalkenfamilies volgen, van minuut tot minuut, dag en nacht. Van het uitkomen van de eieren tot het uitvliegen van de jongen. We hebben de camera’s dicht bij het nest geplaatst, en de beelden worden in hoge resolutie gestreamd op deze website. Het spektakel is 100 procent natuurlijk. Geen trucage dus: de koppels zijn zich op elke site zelf komen settelen!

Het koppel op de kathedraal broedt op vier eitjes sinds 9 maart. Hetzelfde geldt voor de Slechtvalken in Ukkel, in de klokkentoren van de kerk van Sint-Job. Het koppel in het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe is wat later: zij begonnen op 17 maart met broeden. Ook bij het laatste koppel valken liggen vier eitjes!

De live streaming van de drie nesten begint op 5 april. Op deze blog verschijnen regelmatig updates over de Brusselse Slechtvalken. De observatiepost op het plein voor de kathedraal is eveneens open voor bezoekers vanaf 5 april. In Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe worden regelmatig observatiesessies georganiseerd.

In de loop van de lente van 2017 registreerden we 2,1 miljoen hits uit 108 landen op onze website. De observatiepost kreeg tijdens dezelfde periode bijna 15.000 bezoekers over de vloer!

Welkom op de website van de Brusselse Slechtvalken!

 

Bekijk het videoalbum

Bekijk de valken live!

Top